Accueil > Actualités > Homenatges anarquistes als cementiris de Girona i de Sant Celoni. 4 i 5 de (...)

Homenatges anarquistes als cementiris de Girona i de Sant Celoni. 4 i 5 de gener 2015

mardi 23 décembre 2014, par Emile

Diumenge 4 i dilluns 5 de gener 2015 : actes d’homenatge a la guerrilla llibertària a Girona i Sant Celoni

Diumenge 4 de gener a les 12 h al cementiri vell de Girona es farà un homenatge als quatre companys anarquistes assassinats per la Guàrdia Civil en el mas Clarà. Paco Conesa Alcaraz, Martin Ruiz Montoya, Antoni Miracle Guitart i Rogeli Madrigal Torres. Tots ells van formar part de l’últim grup que Quico Sabaté va formar al sud de França.

Dilluns 5 de gener a les 12 del migdia, com cada any, hi ha la convocatòria al cementiri de Sant Celoni (Vallès Oriental) on es farà un homenatge al company Quico Sabaté.

Francisco Conesa Alcaraz : El 4 de gener de 1960 mor al Mas Clarà del llogaret de La Mota (Sarrià de Ter, Gironès, Catalunya) el guerriller anarquista antifranquista Francisco Conesa Alcaraz, conegut com Antonio Sánchez Sánchez. Havia nascut el 21 de desembre de 1921 a Barcelona (Catalunya). En 1950 s’exilià a França. Instal•lat a Lió (Arpitània), treballà de xofer i s’integrà en el grup d’acció llibertari de Francesc Sabaté Llopart (Quico Sabaté). Durant la nit del 28 al 29 de desembre de 1959 creuà la frontera francoespanyola amb Quico Sabaté, Antoni Miracle Guitart, Regelio Madrigal Torres i Martín Ruiz Montoya. Francisco Conesa Alcaraz va ser abatut d’un tret al cap el 4 de gener de 1960 en una emboscada parada per la Guàrdia Civil al Mas Clarà del llogaret de La Mota (Sarrià de Ter, Gironès, Catalunya), amb tots els altres companys llevat de Quico Sabaté que aconseguí escapar, encara que caigué dos dies després, el 5 de gener a Sant Celoni (Vallès Oriental, Catalunya).

Rogelio Madrigal Torres : El 4 de gener de 1960 és abatut a Sarrià de Ter (Gironès, Catalunya) el guerriller anarquista Rogelio Madrigal Torres. Havia nascut el 5 de novembre de 1933 a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès, Catalunya). En 1956 va desertar de l’exèrcit a la Seu d’Urgell i es va refugiar a França, instal•lant-se a Dijon, on va fer de paleta. Va entrar en la lluita guerrillera llibertària antifranquista i a finals de desembre de 1959 va creuar els Pirineus amb el grup de Quico Sabaté ( Antoni Miracle Guitart, Francisco Conesa Alcaráz i Martín Ruiz Montoya, ) a més de Francesc Sabaté Llopart ) ; però la nit entre el 3 i el 4 de gener de 1960 van caure en una emboscada ordida per la Guàrdia Civil al Mas Clarà (Sarrià de Ter, Gironès, Catalunya) i tot el grup, llevat Sabaté que va poder fugir miraculosament, va morir cosit a trets en intentar fugir.

Rogelio Madrigal Torres (1933-1960)

Antoni Miracle Guitart : El 4 de gener de 1960 mor al Mas Clarà del llogaret de La Mota (Sarrià de Ter, Gironès, Catalunya) el guerriller anarquista antifranquista Antoni Miracle Guitart. Havia nascut el 20 de novembre de 1930 a Bràfim (Alt Camp, Catalunya). En 1939, amb el triomf franquista, s’exilià a França amb sa família. En 1950 residia al barri de Collblanc de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès, Catalunya) i feia feina com a empleat en una entitat bancària de Sants. A la capital catalana, amb Gaspar Lloret i Manuel Llatser Tomàs, formà un grup anarquista que reorganitzà les Joventuts Llibertàries. En 1954, amb Lloret i Llatser, s’encarregà de la impremta clandestina que editava CNT i Solidaridad Obrera a Barcelona. El 9 de maig de 1955, quan aquesta impremta va ser descoberta per la policia, va ser detingut i tancat amb altres (Joan Vicente Castells, Antonio Ramia Antequera, Llatser, etc.) a la presó d’aquesta ciutat. Després de molts de mesos de presó preventiva sortí en llibertat provisional sota fiança i va ser acomiadat de la seva feina al banc. En 1957 va fer una conferència sobre botànica a Montcada. Sense feina i a l’espera de judici, el novembre de 1957 s’exilià a França. S’establí a Clarmont d’Alvèrnia (Occitània), on treballà com a peó en la construcció, i impartí classes de castellà i d’esperanto als companys. En 1958 col•laborà en el Boletín Ródano-Alpes i ocupà la secretaria de Propaganda de les Joventuts Llibertàries a Lió (Arpitània). En 1959 fou delegat al Ple de Vierzon i fou nomenat secretari de les Joventuts Llibertàries de Clarmont d’Alvèrnia. Aquest mateix any, malgrat el seu pacifisme, acceptà la sol•licitud de Francesc Sabaté Llopart (Quico Sabaté) perquè l’acompanyés amb el seu grup guerriller a la Península. Durant la nit del 28 al 29 de desembre de 1959 creuà la frontera francoespanyola amb Quico Sabaté, Francisco Conesa Alcaraz, Regelio Madrigal Torres i Martín Ruiz Montoya. Les forces repressives franquistes s’assabentaren de l’arribada del grup guerriller. Antoni Miracle Guitart va ser cosit a trets el 4 de gener de 1960 en una emboscada de la Guàrdia Civil al Mas Clarà del llogaret de La Mota (Sarrià de Ter, Gironès, Catalunya), ben igual que tots els altres companys, llevat de Quico Sabaté que aconseguí escapar.

Antoni Miracle Guitart (1930-1960)

Martín Ruiz Montoya : El 4 de gener de 1960 cau abatut al Mas Clarà del llogaret de La Mota (Sarrià de Ter, Gironès, Catalunya) el guerriller anarquista Martín Ruiz Montoya —alguns citen Manuel en comptes de Martín—, conegut com Amador Torres Gil. Havia nascut el 13 d’abril de 1939 a Provins (Illa de França, França). Era fill d’una família oriünda de Balsareny (Bages, Catalunya) que s’exilià en 1939. De nacionalitat francesa, residia a Lió (Arpitània). Durant la nit del 28 al 29 de desembre de 1959 creuà la frontera francoespanyola amb Quico Sabaté, Francisco Conesa Alcaraz, Regelio Madrigal Torres i Antoni Miracle Guitart. Martín Ruiz Montoya va caure mort el 4 de gener de 1960 en una emboscada de la Guàrdia Civil al Mas Clarà del llogaret de La Mota (Sarrià de Ter, Gironès, Catalunya), ben igual que tots els altres companys, llevat de Quico Sabaté que aconseguí escapar miraculosament. Fou enterrat, amb els seus companys Francisco Conesa Alcaraz, Regelio Madrigal Torres i Antoni Miracle Guitart, en una fossa comuna del cementiri de Girona.

Martín Ruiz Montoya (1939-1960)

http://nordestllibertari.blogspot.fr/2014/12/4-i-5-de-gener-homenatges-anarquistes.html

http://www.cnt-f.org/cnt66/spip.php?article484

http://www.cnt-f.org/cnt66/spip.php?article478