Accueil > Actualités > “Mariano Rajoy i Manuel Valls inauguraran la MAT el proper 20 de febrer” Empordà

No a la MAT/THT, ni aèria ni soterrada. Ni aquí ni enlloc !!!

“Mariano Rajoy i Manuel Valls inauguraran la MAT el proper 20 de febrer” Empordà

jeudi 19 février 2015, par cnt66

No a la MAT/THT, ni aèria ni soterrada. Ni aquí ni enlloc !!!

Els mandataris presidiran l’acte, que se celebrarà a territori francès i que no suposarà la posada en marxa de la línia.

Inauguració d’alçada per a la línia de Molt Alta Tensió (MAT). El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre de França, Manuel Valls, segons publica el Diari de Girona, seran els encarregats de tallar la cinta vermella de la interconnexió elèctrica, en principi, el proper 20 de febrer. Segons fonts de Réseau Transport d´Électricité (RTE) –la companyia elèctrica francesa–, la inauguració oficial es preveu realitzar d’aquí a tres setmanes a França. Malgrat que encara no s’ha especificat a quina població del territori francès tindrà lloc aquest acte, des de RTE es va confirmar que es farà « a prop de Perpinyà ». De fet, segons va avançar ahir Catalunya Ràdio, la inauguració es preveu realitzar al terme municipal de Montesquieu-des-Albères, al Llenguadoc-Rosselló.

Així, els mandataris d’Espanya i França han seleccionat un lloc fronterer per fer aquest acte. Tot i això, la inauguració no suposarà la posada en marxa de la MAT. El motiu és que, segons va informar RTE, l’entrada en funcionament d’aquesta línia elèctrica es produirà a finals del primer semestre d’enguany. Per tant, la inauguració oficial esdevindrà un acte institucional on, a part de Rajoy i Valls, es preveu comptar amb la presència d’alts càrrecs espanyols i francesos. Pel que fa a la posada en servei de la interconnexió, els 400 quilovolts (kV) circulen pels cables de les 110 torres gironines de la MAT –entre Santa Llogaia d’Àlguema i Bescanó– des del passat octubre. Des de llavors i fins ara, també ha entrat en funcionament (en període de proves) l’estació conversora de la interconnexió.

En paral•lel, des de fa unes poques setmanes, els cables « serpentegen » al túnel transfronterer –per on ha de circular l’electricitat– que connecta França i Espanya. La instal•lació del cablejat va finalitzar el passat octubre i ara s’està treballant en la posada a punt de les plataformes exteriors situades a l’entrada del túnel. Aquesta fase es preveu que estigui enllestida el proper maig, quan –segons la societat mixta formada per RTE i Red Eléctrica– la interconnexió « estarà operativa » perquè haurà acabat el període de proves. Tot i això, encara queda pendent la subestació que ha d’aixecar Endesa per transformar la tensió a 132 kv i subministrar-la a la xarxa de l’Alt Empordà. Així, caldrà esperar fins al segon semestre d’aquest any 2015 perquè l’energia de la MAT entri a les llars gironines. El motiu és que la subestació d’Endesa es manté endarrerida per tràmits burocràtics. El pressupost d’aquest projecte és de 8,9 milions d’euros.

https://noalamatgirona.wordpress.com/2015/02/09/mariano-rajoy-i-manuel-valls-inauguraran-la-mat-el-proper-20-de-febrer-emporda/


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 19/02/2015
Montesquiu d’Albera (Rosselló).-

Tram soterrat de la MAT

Segons l’Agència Catalana de Notícies hi ha una línia de 250 quilòmetres de cable soterrat, un túnel que creua el Pirineu, 700 MEUR d’inversió i 2.000 megawatts de potència. Aquestes són les xifres ingents que mou la interconnexió elèctrica amb la República francesa, un projecte que marca la contestació social al territori, fins al punt de necessitar mediació europea.

Divendres se’n tallarà oficialment la cinta, però l’entrada en servei de la MAT subterrània es retardarà fins a finals de juny, quan acabi el període de proves. Des d’aleshores, l’energia que circuli a 320 kV pel subsòl de l’Alt Empordà doblarà la capacitat d’intercanvi entre els estats espanyol i francès, però encara no s’arribarà al què recomana la Comissió Europea.
Segons un despatx, datat a Madrid, de l’Agència Catalana de Notícies a només tres dies vista de la inauguració oficial de la interconnexió, un acte al què assistirà el primer ministre francès, Manuel Valls, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Artur Mas, el Tribunal Suprem va escoltat ahir dimecres el testimoni de nou tècnics que han fet informes contraris al tram aeri de la Molt Alta Tensió (MAT) entre Bescanó i Santa Llogaia d’Àlguema. Han defensat que aquesta és una infraestructura que no disposa dels estudis d’impacte ambiental necessaris a nivell global i han qüestionat la seva legalitat. En declaracions a l’ACN han assegurat que aquesta és una “inversió imprudent” i un “disbarat”. Tots ells han defensat els seus informes davant el jutge ponent de la sala Tercera del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem, que va admetre a tràmit un contenciós interposat per la IAEDEN, la CUP i l’AlarMAT contra l’acord del consell de ministres que va declarar d’utilitat pública el Bescanó-Santa Llogaia i en va aprovar el projecte executiu. Els tècnics ja havien denunciat les mancances del projecte als seus informes, , com la inexistència d’un estudi d’impacte ambiental o l’incompliment de la distància de seguretat entre torres i habitatges. Entre els que han declarat aquest dimecres hi ha el doctor i president d’Eurosolar Pep Puig ; la professora d’Economia de la UdG Anna Garriga ; l’economista Josep C. Vergés ; l’enginyer tècnic en topografia Enric Barneda ; el metge expert en camps electromagnètics José Luis Bardasano, o el doctor de la UB i professor en Sociologia Joaquim Sempere.

Una connexió il•legal

En declaracions a l’ACN Josep Vergès ha criticat que demà divendres el primer ministre francès, Manuel Valls, i el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, inaugurin una “connexió internacional il•legal” perquè “encara no està aprovat cap pla d’impacte ambiental internacional de la MAT”. “Han fet totes les trampes possibles, i mentre que a França s’ha tingut en compte els ciutadans i s’ha soterrat tot el traçat, a Espanya el govern espanyol se’n riu dels catalans amb el trossejament de set trossos de la línia, fet que paguem tots”. Per tant, “intentem aturar aquests disbarats que es fan a aquest país dels monopolis”, ha afirmat. Entre altres, Vergès ha defensat davant el ponent del cas que malgrat el que diu Red Eléctrica Española, aquesta és una connexió internacional que es fa sense tots els estudis d’impacte ambiental que exigeix Europa i que “no hi ha cap base científica” per fer el que s’ha fet. “És un disbarat que malauradament ja està pràcticament tot construït, però els jutges, sinó els d’aquí, els d’Europa, tombaran tot el projecte i deixaran en evidència no només els polítics de Madrid, sinó també els de Catalunya que han permès un disbarat com aquest”, ha explicat.

Una inversió imprudent

L’enginyer industrial Pep Puig també ha defensat davant el Suprem un informe que parteix de la “no necessitat d’aquesta infraestructura per al territori”. “És una infraestructura que serveix a altres finalitats com és l’intercanvi d’electricitat entre les grans companyies elèctriques europees, inclosos els oligopolis espanyols, però ni és necessari per al TGV ni per a l’alimentació de les comarques de Girona”. Segons Puig és una “inversió imprudent” perquè “posa tanques al desenvolupament del futur sistema elèctric a Catalunya i a Europa” que es basarà en energies renovables.

Tram final del recurs

El contenciós contra la MAT que ara el Suprem haurà de dirimir no és el primer dels 400 kV que arriba a mans del Tribunal. En aquest cas concret, el recurs s’interposa contra l’acord del consell de ministres adoptat el 2 d’agost del 2013, que va donar llum verda al tram aeri de la MAT que passa a cavall del Gironès i l’Alt Empordà.

Després de prendre’ls declaració, i estudiar-se tota la documentació sol•licitada, el procediment pot acabar amb una vista o bé amb una sentència emesa directament pel Suprem. El Tribunal, però, en relació a la MAT, ja ha tombat altres recursos. En concret, el març del 2010 va arxivar els que es van presentar contra els trams de línia de 400 kV entre Sentmenat-Bescanó i Vic-Bescanó, precisament, els anteriors al que ara és motiu de litigi.

Dinar del triumvirat Valls, Mas i Rajoy

Rajoy l’havia convidat però Mas va explicar dimarts que primer havia de mirar si era compatible amb la seva agenda.

El president de la Generalitat, Artur Mas, assistirà demà divendres al dinar de treball amb el primer ministre francès, Manuel Valls, i el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, amb motiu de la inauguració política de la línia de Molt Alta Tensió (MAT), segons ha confirmat el seu cap de premsa a través de Twitter.

Rajoy l’havia convidat però Mas va explicar dimarts que primer havia de mirar si era compatible amb la seva agenda, ja que divendres ja tenia compromès un acte per celebrar el centenari del servei de biblioteques. Finalment, ha prioritzat el dinar de treball amb Rajoy i Valls.