Accueil > Actualités > Les ouvriers de PAN RICO annulent leur grève. (CGT Vallès Oriental)

Article en català

Les ouvriers de PAN RICO annulent leur grève. (CGT Vallès Oriental)

vendredi 20 juin 2014, par Emile

COMUNICAT CONJUNT CGT VALLÈS ORIENTAL I LA SECCIÓ SINDICAL DE CGT PANRICO DAVANT LA DESCONVOCATORIA DE VAGA A PANRICO

ELS TRABAJADORXS DE PANRICO desconvoquen LA VAGA

Avui, 13 de juny, lxs trabajadorxs de la planta de Santa Perpètua de Panrico han votat per desconvocar la vaga que mantenien des del 13 d’octubre de 2013. I diem "han votat per desconvocar" perquè, en el que semblava ser una assemblea informativa, en què el Comitè d’empresa i de vaga ha explicat com s’han desenvolupat les últimes converses amb l’empresa i la Generalitat, ha estat en els deu últims minuts quan el president del Comitè ha dit que "el Comitè d’empresa i de vaga hem decidit desconvocar la vaga". Només una persona del Comitè no estava d’acord. Algunxs trabajadorxs han demanat que la decisió se sotmetés a votació de l’assemblea. El resultat ha estat : 98 en favor de desconvocar ; 45 en contra ; 3 nuls.

No és la primera vegada que se li demana a la plantilla que desconvoqui la vaga .... a canvi de res. Des de la segona setmana que va començar, des de CCOO, i a través del seu braç executor, el president del Comitè i els seus sequaços, ja estaven dissenyant estratègies per trencar la vaga. No han pogut amb unxs trabajadorxs que han despertat, potser una mica tard, però amb força. No han estat tots i totes, però sí una majoria que han treballat amb ganes, que han lluitat contra el que consideren un atropellament a la seva dignitat. Trabajadorxs que han tingut tres grans enemics : l’empresa, la Generalitat (advocat defensor de l’empresa) i el seu propi sindicat CCOO. Un sindicat al qual moltxs trabajadorxs estan afiliats fa més de vint, trenta anys, al qual consideraven el seu defensor i protector. I s’han adonat que ha estat el seu pitjor enemic en aquest conflicte. No solament no han mogut ni un sol dit per recolzar la lluita que portaven els i trabajadorxs, sinó que, més, han intentat torpedinar des de tots els fronts, també en el tema jurídic. CCOO ha muntat tal embolic jurídica que, el Dia d’Avui, lxs trabajadorxs no tenen clar si el seu sindicat ha denunciat el que havia o el que li convenia ... Sense oblidar-nos de la famosa caixa de resistència, en el compte de CCOO, i que han tingut la poca vergonya de negar-als i les trabajadorxs quan els ha donat la gana.

La gota que ha fet vessar el got de la traïció ha estat la sentència de l’Audiència Nacional. En primer lloc, no admet la impugnació de l’ERO presentada per CGT legant "falta de representativitat", cosa que no té precedents en la jurisprudència. Però sí que accepta la impugnació feta per CCOO que, sembla ser, és la més convenient per a la sentència exemplaritzant que surt, o es vol que surti. Ja que, figura en la mateixa sentència, la impugnació de l’ERO presentada per CCOO contradiu la signatura que el mateix sindicat va plasmar en l’ERO ...

Una sentència que justifica l’ERO i reconeix els arguments econòmics de l’empresa, amb la qual cosa avala els acomiadaments previstos per al 2014 : 589 a nivell estatal i, d’ells, 154 sonar a la planta de Santa Perpètua. Sí que qüestiona els acomiadaments programats per 2015 i 2016 al • legant que no es poden programar acomiadaments amb tanta antelació. La sentència també declara improcedents els acomiadaments fets en 2013 perquè s’haurien d’haver abonat en un sol pagament i es va fer en "còmodes terminis" (per a l’empresa) de 18 mensualitats.

Després de la sentència ha hagut reunions entre l’empresa, la Generalitat (com a mediadora, diu) i el Comitè dels i les trabajadorxs. Reunions en què l’empresa es manté enrocada i s’atreveix a demanar "triar als i les despedidxs a dit". També demana que es retirin totes les denúncies que hi ha contra l’empresa. Cosa que no pot signar el Comitè perquè hi ha denúncies individuals i les presentades per CGT, que aquí el Comitè no té res a fer ... Reunions difícils per lxs trabajadorxs en què en cap d’elles s’ha presentat cap assessor del seu sindicat : CCOO.

Sense entrar en les negocioaciones, perquè CGT no tenim representació en el Comitè, sí que han estat companys assessorant i dissipant els dubtes dels i les trabajadorxs, afiliadxs ono. Recordem que CGT té només nou afiliadxs a la planta de Santa Perpètua ...

Han estat vuit mesos de conflicte molt durs, de molt patiment i moltes traïcions, i desenganys, que han viscut els i trabajadorxs. Però també de molt aprenentatge. Aquest conflicte els ha donat "taules", d’ara endavant ja no serà tan fàcil enganyar. Encara els queda un llarg camí per recórrer, però porten la motxilla plena de dignitat, experiència i força, molta força.

Des de la Secció Sindical CGT Panrico i aquest sindicat volem donar les gràcies a ’aquelles persones que heu estat pendents d’aquesta vaga i donant suport als i les trabajadorxs, bé aportant aliments, econòmicament, acudint a les seves convocatòries de mobilització, etc.

La lluita no ha acabat, seguirem informant.

Salut

VISCA LA LLUITA DE LA CLASSE OBRERA !!

Descarregar comunicat

http://cgtbarcelona.org/cgtvallesoriental/?p=5497&lang=ca